KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Tel: 042/314-151
Tel: 042/314-155
Fax: 042/314-169
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Pon - pet: 7 – 15 sati
(pauza - 10:30 - 11:00)

Adventsko-božićna duhovna obnova vjeroučitelja i odgajateljica u vjeri 2017.

Adventsko-božićna duhovna obnova vjeroučitelja i odgajateljica u vjeri 2017.VARAŽDIN, 23.12. 2017.
Adventsko-božićna duhovna obnova za vjeroučitelje u osnovnim i srednjim školama te odgajateljice u vjeri u predškolskim ustanovama na području Varaždinske biskupije održana je u subotu, 23. prosinca 2017,. godine u varaždinskoj katedrali.


Duhovni nagovor s pripremom za sakrament pomirenja održao je vlč. Ivica Cujzek, vicerektor u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. Vlč. Cujzek naglasio je tako bitnu poveznicu anđela i vjeroučitelja kao posrednika Boga ljudima, djeci, mladima i roditeljima. Činjenica je da je današnjem svijetu potrebno što više svjedoka i uzora vjere. Da bismo mogli Isusa donositi u svijet potrebno ga je najprije pustiti u svoje srce. Najispravniji put je svakodnevna, ustrajna molitva i sakramentalni život. Marija je nakon susreta s anđelom prihvatila Božji poziv i nastavila dalje živjeti u duhu i istini, kako je to činila i prije. Svjesna je da će ponekad biti i teško. Ona sve nas potiče na nasljedovanje Krista, unatoč svim nevoljama koje nas sustižu u našem poslanju. Pripremajući se za Božić ne smijemo gubiti nadu, trebamo raditi na zajedništvu vjernika i ostati predani Ocu nebeskom. Božić nas poziva na konkretno djelovanje, na disciplinu i nasljedovanje. Na tom putu odrastanja ima i padova, neposluha, nemara. Isus nas poziva na poniznost, na susret s milosrdnim Ocem u sakramentu pomirenja, gdje ćemo mu priznati istinu sami sebi.

Biskup Josip Mrzljak na svečanoj svetoj misi u svojoj propovijedi, na temelju evanđeoskog izvještaja o rođenju Ivana Krstitelja, poistovjetio je vjeroučitelje s Ivanom Krstiteljem koji u današnjem svijetu pokazuju na Isusa kao Mesiju. Prenoseći glavne misli svoje ovogodišnje božićne poruke, biskup Mrzljak osobit naglasak je stavio na važnost izgovorene riječi i našega govora u naviještanju Isusovog Evanđelja. Važno je kako u javnosti nastupamo u našem naviještanju Božje riječi te kakve riječi koristimo. Pri tome se uvijek trebamo pitati jesmo li drugima primjer uzornog života. Biskup je naglasio da naše riječi moraju biti u službi i u duhu poslanja Crkve, jer po nama se među ljudima treba nastaniti Božja riječ kao nekoć u Betlehemu. Zato se ponekad trebamo povući i u osamu poput Ivana Krstitelja, kako bismo smogli snage i duhovne radosti te hrabro i neustrašivo naviještali radosnu vijest u svijetu.

Predstojnik Katehetskog ureda mr. sc. Damjan Koren i vjeroučitelj Saša Josip Milec na kraju svete mise biskupu su zahvalili na upućenim riječima ohrabrenja, na poticajima i podršci koju daje vjeroučiteljima i odgajateljicama u vjeri te mu zaželjeli radostan i blagoslovljen Božić.
 
Tekst: Vladimir Cesar
Foto: Silvio Benč

 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika