KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Tel: 042/314-151
Tel: 042/314-155
Fax: 042/314-169
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Pon - pet: 7 – 15 sati
(pauza - 10:30 - 11:00)

Održana međužupanijska razina natjecanja iz vjeronauka za OŠ i SŠ 2017.

Održana međužupanijska razina natjecanja iz vjeronauka za OŠ i SŠ 2017.VARAŽDIN, 2.3. 2017.
Međužupanijsko/biskupijsko natjecanje Vjeronaučna olimpijada s temom „Misijsko djelovanje Crkve“, za učenike s područja Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije održano je u četvrtak, 2. ožujka 2017. godine. Za učenike osnovnih škola u V. OŠ  Varaždin, a srednjih škola u Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi Varaždin.
 
Najbolje rezultate ostvarili su osnovnoškolci iz OŠ Trnovec te srednjoškolci iz Prve gimnazije Varaždin i tako se plasirali na državnu razinu natjecanja, koja će se održati od 5. do 7. travnja 2017. godine u Top Termama u Topuskom – Sisačka biskupija.
 
Sukladno bodovnom pragu na međužupanijsko/biskupijsko natjecanje iz vjeronauka plasirale su se ekipe ovih osnovnih - OŠ Cestica, OŠ Donja Dubrava, OŠ Vinica, OŠ „Prof. Blaž Mađer“ Novigrad Podravski, OŠ Trnovec, OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija,  OŠ Franje Serta Bednja - PŠ Josipa Jedvaja Vrbno, OŠ "Gustav Krklec", Maruševec, OŠ "Braća Radić" Koprivnica, OŠ Molve i OŠ Ludbreg te srednjih škola - Srednja škola Prelog, Srednja škola Koprivnica, Prva gimnazija Varaždin, Gospodarska škola Varaždin, Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica, Medicinska škola Varaždin, Druga gimnazija Varaždin, Obrtnička škola Koprivnica te Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin.
 
Susreti su započeli intoniranjem himne Republike Hrvatske, a pozdravne riječi sudionicima su uputili ravnatelji škola domaćina (g. Mario Šipek – oš i g. Zoran Hajek – sš), vlč. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda Varaždin te mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup.

Natjecanje se sastojalo od tri dijela, a nakon provedenog kviza „Isusov milijunak“ na kojem je znanje odmjerilo pet najboljih ekipa nakon pismenog i tombole (OŠ "Prof. Blaž Mađer“ Novigrad Podravski, OŠ Trnovec, OŠ "Gustav Krklec" Maruševec, OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija i OŠ Donja Dubrava te Prva gimnazija Varaždin, Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica, Srednja škola Koprivnica, Gospodarska škola Varaždin i Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin), najboljima su se pokazale ekipe OŠ Trnovec (Emanuel Balentović 6.b, Dinko Pokos 7.b, Lorena Vugrinec 7.c i Julija Tomiša 7.c) s 84,5 te Prve gimnazije Varaždin (Ana Kujavec, Mihael Slunjski, Sabina Fijačko i Dominik Hrupek) s 83,5 osvojenih bodova (od mogućih 100).

Svim članovima ekipa uručena su priznanja za sudjelovanje na natjecanju te misijska krunica i časopis Radosna vijest, a deset najboljih ekipa (5 OŠ i 5 SŠ) bit će nagrađeno već tradicionalnim zajedničkim jednodnevnim izletom – ove godine posjetit ćemo Misionarke ljubavi – sestre svete Majke Tereze u Zagrebu.
 
U suradnji s Misijskim uredom Varaždinske biskupije i Papinskih misijskih djela Republike Hrvatske u Zagrebu za natjecatelje osnovnih škola dogovoreno je svjedočenje gđice. Sunčice Biškup, koja je kao volonterka provela 5 tjedana u Keniji, u  sirotištu za nezbrinutu djecu „Mali dom“. Tako je na vrlo zanimljiv i živopisan način učenicima i vjeroučiteljima  približila život djece u Africi, njihove običaje i način slavljenja svete mise te je tako očekivanje privremenih rezultata natjecanja učinila korisnim i poučnim za sve.


Svim natjecateljima i mentorima, a posebno pobjednicima, članovima ekipa OŠ Trnovec i Prve gimnazije Varaždin, koji će našu biskupiju predstavljati na državnoj razini natjecanja u Topuskom, čestitamo na postignutim rezultatima!
 

DODATNA NAPOMENA:

Na natjecanju za učenike osnovnih škola nakon svih faza natjecanja natjecatelji OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija i OŠ Trnovec imali su jednak broj bodova te su pristupili rješavanju dodatnih pitanja. Učenici OŠ Trnovec točno su odgovorili na oba postavljena pitanja, dok su učenici OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija na jedno, od dva postavljena pitanja, ponudili netočan odgovor. Ti osvojeni bodovi se ne prikazuju na ljestvici konačnog poretka nego se ekipe razdvajaju brojem osvojenog mjesta.
 
Tekst: Vladimir Cesar
Foto: Silvio Benč i Gordan Premuš
 
Ljestvicu konačnog poretka možete preuzeti niže:
 


Slika
Slika