KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Tel: 042/314-151
Tel: 042/314-155
Fax: 042/314-169
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Pon - pet: 7 – 15 sati
(pauza - 10:30 - 11:00)

Održan biskupijski stručni skup za vjeroučitelje - 2017.

Održan biskupijski stručni skup za vjeroučitelje - 2017.NOVI MAROF, 09. 9. 2017.
U subotu, 09. rujna 2017. godine, u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu, u organizaciji Katehetskog ureda i Agencije za odgoj i obrazovanje, održan je stručni skup za vjeroučitelje Varaždinske biskupije. Tema skupa bila je "Socijalni nauk Crkve: vjeroučitelji, crkveno učiteljstvo i teologija".

Mr. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda,  nakon uvodne molitve uputio je pozdravnu riječ prisutnim vjeroučiteljima, predavaču dr. Stjepanu Balobanu, višoj savjetnici za vjeronauk u školi gđi. Gordani Barudžija i novomarofskom župniku fra Vitomiru Glavašu.
              
Prof. Baloban je svoje izlaganje podijelio u dva dijela. U prvom predavanju govorio je o socijalnom nauku Crkve kao onome koji obuhvaća baš ona područja u kojima se isprepliću konkretna vjera i konkretni društveni život. Naglasio je kako sve pastoralne djelatnike, od biskupa i svećenika do teologa laika, djelovanje prema konkretnim smjernicama socijalnog nauka čini vjerodostojnima i djelotvornima. Tu važnost socijalnog nauka potkrijepio je osobito citatima iz dokumenata II. vatikanskog koncila i enciklikama posljednjih triju papa - sv. Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i Franje. Sva trojica papa pozivaju na djelovanje, aktivnost i prisutnost vjernika laika u javnom životu na temeljima ljubavi i istine, radi izgradnje mira kroz dijalog i pomirenje. Prof. Baloban osobitu pozornost dao je analizi današnje hrvatske društvene situacije, gdje se osjeća da vjernici postaju marginalizirani i s vrlo malim utjecajima na javni život, a život i djelovanje prema smjernicama socijalnog nauka tu mogu biti i te kako korisni.
 
U drugom dijelu izlaganja, prof. Baloban, kao jedan od prvih sudionika kod ponovnog uvođenja vjeronauka u škole prije dvadeset i pet godina, stavio je vrlo važan naglasak na njegovu katoličku konfesionalnost, jer ona omogućava djeci izgradnju, razvijanje i utvrđivanje vjerskog i nacionalnog identiteta. Prozvao je baš vjeroučitelje, u pozitivnom smislu riječi, kao one koji  bi morali i mogli na tom području puno učiniti. Oni svojim pozivom mogu prvenstveno provoditi onaj način života i djelovanja kojega nazivamo socijalnom duhovnošću. Prof. Baloban je naglasio da baš vjeroučitelj ima mogućnost i priliku učenicima prenijeti bogatstvo vjerničkog identiteta u vremenu kad moderna škola nudi teoriju i tehnički napredak, a zanemaruje odgoj.
Nakon prvog i drugog predavanja vjeroučitelji su se uključili pitanjima i svojim komentarima.
 
Voditeljica županijskog stručnog vijeća, gđa. Marina Košćak, upoznala je prisutne s programom proslave 20. godišnjice ustanovljenja i djelovanja Varaždinske biskupije. Predstavila je nadolazeću izložbu „Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije“ koja će biti postavljena u sve tri županije u Varaždinskoj biskupiji. Vjeroučitelji će moći kroz školsku godinu organizirati posjet izložbi. S tim ciljem predstavljeni su ogledni radni listovi koji će se koristiti za predloženu terensku ili izvanučioničku nastavu organiziranu od strane vjeroučitelja i škole povodom spomenute izložbe.
 
Viša savjetnica gđa. Gordana Barudžija prenijela je obavijesti o polaganjima stručnih ispita, organizaciji stručnih vijeća i ostale smjernice iz Agencije za odgoj i obrazovanje.
 
Na kraju susreta predstojnik Ureda, vlč. Damjan Koren, osvrnuo se na prošlu školsku godinu 2016./17., te naglasio u nekoliko točaka gdje vjeroučitelji moraju uložiti više truda i osobne discipline. Najavio je događaje koji su pred nama u novoj školskoj godini. Na kraju susreta zahvalio je prof. dr. Stjepanu Balobanu na iskrenim i konkretnim savjetima, na podršci i ohrabrenjima kako bi smjernice socijalnog nauka Crkve još više zaživjele u školama Varaždinske biskupije te zaželio da ih vjeroučitelji koriste kao temelj i oruđe u svojem radu.


 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika