KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Tel: 042/314-151
Tel: 042/314-155
Fax: 042/314-169
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Pon - pet: 7 – 15 sati
(pauza - 10:30 - 11:00)

Održan jesenski biskupijski stručni skup za vjeroučitelje i odgajateljice u vjeri - 2016.

Održan jesenski biskupijski stručni skup za vjeroučitelje i odgajateljice u vjeri - 2016.VARAŽDIN, 24.9. 2016.
Stručni skup odgajateljica u vjeri te vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola na području Varaždinske biskupije, održan je prema Godišnjem planu šk. god. 2016./2017. u organizaciji Katehetskog ureda i Agencije za odgoj i obrazovanje, u subotu 24. rujna 2016. godine u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu.

Uvodnim pozdravom prisutne sudionike skupa, njih 203, pozdravio je predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije mr. Damjan Koren.
Nakon uvodne molitve gđe. Nataše Roginek i gđe. Silvije Čavlek, vjeroučiteljicâ u OŠ I. K. Sakcinski Ivanvec, predstojnik Ureda mr. Koren ukratko je vjeroučiteljima predstavio Godišnji plan Katehetskog ureda za školsku godinu 2016./17., kojim su pozvani na planiranje svojih obveza u skladu s ponuđenim stručnim skupovima, a u svrhu osobnog stručnog usavršavanja i duhovne izgradnje. Pozvao ih je na obaveznu duhovnu formaciju kroz sudjelovanje na duhovnim obnovama uz blagdan Božića i Uskrsa, s posebnim naglaskom na duhovne vježbe. Katehetski ured organizira 6 termina u Duhovnom centru Varaždinske biskupije na Veternici. Naravno da je moguće obaviti duhovne vježbe u bilo kojem drugom katoličkom centru u trajanju od najmanje dva dana, uz pismenu potvrdu o sudjelovanju. Glede Vjeronaučne olimpijade zna se samo tema: Misijska djelatnost Crkve, a točne termine određenih razina natjecanja te građu za učenike objavit ćemo na našoj stranici kad dobijemo službene obavijesti o tome.

Stručni skup bio je u znaku Dekaloga, a predavačice su bile doc. dr. sc. Marija Pehar, docentica na katedri dogmatske teologije i doc. dr. sc. Silvija Migles, docentica na Katedri socijalnog nauka Crkve na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U prvom dijelu dr. Pehar obradila je Dekalog u kontekstu DESET BOŽJIH RIJEČI, NAČELA, UPUTA o Božjem planu spasenja čovjeka. Bog je objavio svoju volju da mu je stalo do povratka čovjeka nakon iskonskog pada i njegovog lutanja u traženju nekog novog smisla života. U prvom je planu spašenost čovjeka i ljubljenost Božja prema nama, koje će se do kraja objaviti i ostvariti po žrtvi Sina Božjega na križu. Dekalog podrazumijeva čovjekovu pripadnost Bogu i zapravo prema izvornom tekstu čitamo upute u futuru kako nećemo učiniti nešto što bi nas udaljilo od Boga i čovjeka. U drugom dijelu susreta dr. Migles je naglasila socijalnu dimenziju Dekaloga govoreći o njegovom širem kontekstu gledajući odnos čovjeka prema Bogu, međuljudske odnose u obitelji i zajednici vjernika. U današnjem društvu gdje se nameću potrošački mentalitet, nebriga za najbliže te gaženje ljudskog dostojanstva još više nam daju vraćati se na početke ljudskog savezništva s Bogom. Tako nužno pred sebe stavljamo DESET RIJEČI. Poseban naglasak dr. Migles stavila je na 7. Božju zapovijed koja se može proširiti na zaštitu ljudskog dostojanstva i imovine, ali i na posvješćivanje težine zločina protiv nje. U moderno vrijeme otvaraju se i nova područja u kojima čovjek zadire i krši dostojanstvo bližnjega - krađa identiteta, lažno predstavljanje i stvaranje lažnog prijateljstva na društvenim mrežama, intelektualna krađa, globalno iskorištavanje siromašnih naroda od strane svjetskih velesila. Svoje izlaganje završila je poticajima na temeljitije proučavanje enciklike pape Franje „Laudato si“ kao bismo svi zajedno rasli u brizi za zajedničko dobro, za zajednički dom.

Informacije o godišnjim aktivnostima Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije vjeroučiteljima je predstavio vlč. Tihomir Kosec, predstojnik. Na suradnju je posebno pozvao vjeroučitelje srednjih škola da u realizaciji zaziva Duha Svetoga za početak školske i akademske godine 2016./2017. te Marija festa 2016. godine u Molvama angažiraju svoje učenike u školama.

Na samom završetku, stručnom skupu se pridružio i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak koji je pozdravio vjeroučitelje. Vjeroučitelji su dobili na dar knjigu s biblijskim pričama,  koja je dar Kristove Crkve, jedne od denominacija crkve reformatorske baštine. Iste knjige s biblijskim pričama za djecu, dobit će svi polaznici vjeronauka od prvog do četvrtog razreda osnovne škole u Varaždinskoj biskupiji.

 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika