KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Tel: 042/314-151
Tel: 042/314-155
Fax: 042/314-169
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Pon - pet: 7 – 15 sati
(pauza - 10:30 - 11:00)

Adventsko-božićna duhovna obnova

Adventsko-božićna duhovna obnovaVARAŽDIN, 21.12.2019. Adventsko-božićna duhovna obnova za vjeroučitelje u osnovnim i srednjim školama te odgajateljice u vjeri u predškolskim ustanovama na području Varaždinske biskupije.

U subotu, 21. prosinca 2019. u varaždinskoj katedrali održana je adventsko-božićna duhovna obnova za sve vjeroučitelje i odgajateljice u vjeri na području Varaždinske biskupije.

Adventsko-božićno promišljanje s pokorničkim bogoslužjem predvodio je vlč. Ivica Horvat, župnik župe Beletinec i kapelan Policijske kapelanije PU varaždinske. U svome promišljanju vlč. Horvat istaknuo je kako je u ovome vremenu došašća i Božića važno ući u svoje srce koje je pozvano na susret s Onim koji se u nama želi nastaniti, želi ući u našu dušu, kojoj je potrebno Njegovo milosrđe i praštanje. Naglasivši bitnost budnosti, iščekivanja i tišine u kojoj nam Bog dolazi ususret (katkad je to jedini put da bismo mogli Boga razumjeti), progovorio je o trima velikim duhovnim biblijskim osobama koje se spominju u došašću – to su Izaija, Ivan Krstitelj i Marija. Svoje promišljanje zaključio je mišlju kako sva inicijativa spasenja uvijek dolazi isključivo od Boga – kao navještaj spasenja i kao sâmo spasenje.

Nakon sakramenta svete Ispovijeti kojem su vjeroučitelji mogli pristupiti, uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio biskup mons. Bože Radoš uz koncelebraciju preč. Damjana Korena, predstojnika Katehetskog ureda; preč. Ivana Raka, kancelara Varaždinske biskupije; vlč. Ivice Horvata, predvoditelja adventsko-božićne duhovne obnove i vlč. Marka Domitera, tajnika varaždinskog biskupa.

Promišljajući nad evanđeoskim tekstom o Marijinu pohodu Elizabeti, biskup Radoš u svojoj je homiliji istaknuo kako Bog u ovome susretu progovara Životom. Riječ je o susretu žene Djevice i žene starice koje u svojoj utrobi nose dijete začeto Božjom snagom. Ovaj susret govori o Bogu koji daje Život, govori o miru i radosti koje Bog daruje čovjeku. Evanđeoski izraz „Marija usta“, ističe biskup, jest izraz uskrsnuća, kada Marija „usta“ - hodočasti Elizabeti najaviti što joj se dogodilo, želeći joj mir neba i zemlje. Biskup se prisjetio i riječi blagopokojnog pape Ivana Pavla II. koji je za Mariju rekao da je Ona živo svetohranište koja u sebi nosi Boga, a koji se u ovome vremenu došašća rađa i u nama. Na kraju homilije vjeroučiteljima je zaželio da u radosti došašća šire taj navještaj Božjega rođenja u obiteljima, i u školama kamo su poslani, te u župnim zajednicama i na svakom mjestu.

Na kraju svete mise preč. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda, svima je čestitao radost Božića, a u ime vjeroučitelja čestitke biskupu i predstojniku uputili su vjeroučitelji Ksenija Marić i Hrvoje Šijak. Duhovna obnova je završila zajedničkim ručkom, a biskup je na kraju svakom vjeroučitelju darovao i prigodni božićni poklon.
 
Robert Ivančan, tajnik KU


Slika
Slika
Slika