KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljkom: 7 - 14 sati
Utorkom: 7 - 14 sati
Četvrtkom: 7 - 13 sati
(pauza: 10:30 - 11:00)

Bleiburg - tragedija i nada

Bleiburg - tragedija i nadaBLEIBURG, 16. 5. 2015.
Dana 16. 5. 2015. u organizaciji Počasnog bleiburškog voda, uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde  Grabar- Kitarović, člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda g. Dragana Ćovića, te u ime Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH, održana je komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i križnoga puta na Bleiburškom polju u Austriji. Na središnjoj komemoraciji povodom 70-te obljetnice bleiburških žrtava križnoga puta, sudjelovalo je, prema izvješćima austrijskih vlasti, više od 61 235 Hrvata i Hrvatica iz dijaspore, Republike Hrvatske i BIH.

Mnogobrojnim bleiburškim hodočasnicima pridružila se i grupa iz  Varaždina koju je vodio predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije, vlč. Damjan Koren.
Svetu misu na Bleiburškom polju predvodio je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup. U homiliji je kardinal naglasio kako je komunizam za Hrvate bio novi početak progona, zatvora i ubijanja nevinih ljudi. Bleiburška tragedija, kaže kardinal, je zločin protiv čovječnosti. Križni put Hrvata i Hrvatica, nastao je u kolonama smrti, u neistraženim jamama bez sudova i svjedoka, kako bi se žrtvama zametnuo svaki trag i grob. Kardinal Bozanić je završio riječima kako se hrvatski narod ne smije vraćati u prošlost i ostati u njoj nego mora moliti za Domovinu, obitelj, mlade i djecu jer jedino na taj način možemo biti  i trebali bi biti osjetljivi za ISTINU KOJA OSLOBAĐA.

Bleiburško polje je polje HRVATSKE NADE JER JE U ŽRTVI NEDUŽNIH OSTALA ŽIVJETI TEŽNJA ZA SLOBODOM I MOLITVOM. Svi nedužni i stradali na križnome putu, hrvatski vojnici, žene, starci i djeca, SJEME SU NOVE SNAGE I ZAJEDNIŠTVA.

Ako se Hrvati neće zauzeti za istinu, koja dolazi od samoga Isusa Krista, tada će više od 50 000 likvidiranih hrvatskih i muslimanskih vojnika i civila, iz velikih masovnih stratišta - Tezno kod Maribora, Kočevski rog u Sloveniji, Huda jama, Maceljsko gorje kod Krapine VIKATI I BITI ZVONO NAŠOJ SAVJESTI.
 
TEKST: Ivana Peček
 


Slika