KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljkom: 7 - 14 sati
Utorkom: 7 - 14 sati
Četvrtkom: 7 - 13 sati
(pauza: 10:30 - 11:00)

NACIONALNI SUSRET-PASTORAL ROMA

U Pastoralnom centru Marije Majke Crkve u Mukinjama na Plitvicama, u subotu 27. rujna 2014. održan je šesti nacionalni susret pastoralnih djelatnika među Romima.

TEMA: "Suživot u različitosti"

„Suživot u različitosti“

 

U pastoralnom centru Marije Majke Crkve u Mukinjama na Plitvicama održan je u subotu 27. rujna sedmi nacionalni susret pastoralnih djelatnika među Romima. Susret je okupio pedesetak sudionika, među kojima su bili članovi Odbora HBK-a za pastoral Roma predvođeni predsjednikom nadbiskupom Đurom Hranićem i članicom s.Karolinom Miljak, pomoćnica Pučke pravobraniteljice za prava Roma i djelatnica Centra za ljudska prava Jagoda Novak i povjerenik za pastoral Roma Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda Jakob Pfeifer.

Sudionike susreta pozdravio je župnik domaćin, povjerenik za pastoral Roma u Gospićko-senjskoj biskupiji i ravnatelj pastoralnoga centra Josip Štefančić, a skup je otvorio đakovačko-osječki nadbiskup Hranić najavivši temu susreta "Suživot u različitosti". Poručio je da Crkva želi pomoći u integraciji Roma u društvo i Crkvu, te ukloniti predrasude prema Romima. I ovim susretom pridonesimo klimi i povezivanju Roma i neroma bez zanemarivanja vlastitoga identiteta, jer Bog se poistovjetio sa svakim čovjekom, istaknuo je na početku nadbiskup Hranić.

Moderator skupa bio je član Odbora HBK-a za pastoral Roma dr. Neven Hrvatić, profesor s odsjeka pedagogije Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji je detaljizirao temu susreta. Ukazao je na tri razine prava nacionalnih manjina, prava hrvatskih migranata i prava sudjelovanja u demokratskom društvu odnosnu izborima. Interkulturalni odgoj i obrazovanje daje pravo na različitost i mogućnost snalaženja u odnosu s ostalim društvenim skupinama, pri čemu treba rušiti stereotipe i predrasude. Problem je socijalna distanca, odnosno zatvorenost romske sredine više od drugih sredina. Zato treba stvarati novi put koji čini bolji socijalno-gospodarski položaj, integraciju u sve segmente društva kao i odgoj i obrazovanje. Evangelizacija Roma polazi od uvažavanja različitosti i jedinstvenosti u realizaciji integracije Roma, zaključio je dr. Hrvatić.

Moderatorica drugoga dijela susreta bila je vjeroučiteljica i religiozni pedagog mr. Kristina Čačić, koja je predstavila projekt u školi u Petrijancu "Različitost je izazov, upoznajmo se" kao dio kurikula škole kojim je došla na državnu smotru projekata u sklopu Građanskoga odgoja i obrazovanja. Projekt u koji su uključeni učenici romske i neromske zajednice imao je za cilj dati doprinos razumijevanju romske kulture bez asimilacije, a s poštovanjem romske samobitnosti.

Socijalna pedagoginja Simona Borko iz osnovne škole Macinec u Međimurju, koja ima 79 posto Roma, predstavila je uspješan projekt "Osnaživanje roditelja romske nacionalnosti za podršku razvoju i obrazovanju njihove djece". Župnik župe Macinec Stjepan Markušić predstavio je temu "Suživot utemeljen na kršćanskoj vjeri" a na temelju višedesetljetnoga iskustva u župi Macinec i naselju Parag gdje ima oko dvije tisuće župljana romske populacije. Neokatekumeni Mario i Katarina predstavili su iskustva u katehezama s romskim obiteljima. "Iskustva u pastoralu župne zajednice u svjetlu promicanja suživota Roma i neroma" predstavio je župnik župa Smiljan, Brušane, Bužim i Trnovac Nikola Turkalj iz Gospićko-senjske biskupije. On je predstavio bogata iskustva u katehizaciji romske zajednice u njegovima župama o čemu su svjedočili Marija Maras i Marina Udorović.

Dr. Hrvatić i romski pomagač u školi Macinec Dušan Ignac predstavili su Romsku odgojnu zajednicu "Biti zajedno", odnosno 20 godina projekta u kojem su obojica sudjelovali od samih početaka. Njime je došlo do interkulturalnog odgoja i obrazovanja, stvaralaštva na romskom jeziku a značajan segment toga su i romski asistenti za učenike romske nacionalnosti u školama.

Na kraju susreta s. Karolina Miljak informirala je o organiziranju hodočašća Roma u Rim, koje organizira Papinsko Vijeće za pastoral selilaca i putnika, a koje će biti sljedeće godine prigodom 50. obljetnice susreta pape Pavla VI. s Romima u Pomeziji.

 
 

Preuzeto sa stranice :

http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=2&conID=38137&act=view

FOTO:

Miroslava NovakSlika
Slika
Slika
Slika