KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljkom: 7 - 14 sati
Utorkom: 7 - 14 sati
Četvrtkom: 7 - 13 sati
(pauza: 10:30 - 11:00)

Nagradno putovanje olimpijaca na Trsat

Nagradno putovanje olimpijaca na Trsat

Cjelodnevni izlet – nagradno putovanje u Trsat i u Opatiju za najuspješnije ekipe Vjeronaučne olimpijade 2012./13. godine osnovnih i srednjih škola na području Varaždinske biskupije

Katehetski ured Varaždinske biskupije u srijedu 29. svibnja 2013. godine organizirao je, već prema dobroj tradiciji, nagradno jednodnevno putovanje za 10 najuspješnijih ekipa na Vjeronaučnoj olimpijadi osnovnih i srednjih škola u 2012./13. školskoj godini.

Četrdeset vjeroučenika, deset mentora vjeroučitelja, ekonom Biskupije i djelatnici Katehetskog ureda, hodočastili su Majci Božjoj Trsatskoj.

Kao središnji događaj dana bilo je slavljenje euharistije u bazilici Majke Božje Trsatske, koju je predvodio vlč. Josip Hadrović, ekonom Varaždinske biskupije. Koncelebrirali su vlč. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda i p. Igor Horvat, župnik župe Mađarevo. U prigodnoj homiliji vlč. Damjan naglasio je važnost spoznaje da je Bog jedan i jedini, onaj pravi Bog kojeg smo upoznali, te da njegovu prisutnost moramo uviđati u svakodnevnom životu. Najizvrsniji je način življenaj u njegovoj prisutnosti je svjedočenja u prihvaćanju križa kojet nam život donosi. Zapravo taj se križ sastoji u svakodnevnim djelima ljubavi prema drugima, u prihvaćanju drugih u njihovim nesavršenostima, u žrtvovanju za druge.

Nakon svete mise, čuvari svetišta – oci franjevci, upoznali su nas s bogatom poviješću svetišta prikazivanjem dokumentarnog filma i razgledavanjem kapele zavjetnih darova. S trsatskim brežuljkom rastali smo se nakon šetnje novouređenom kalvarijom.

U popodnevnim satima uputili smo se prema Opatiji, gdje smo posjetili i razgledali isusovačku crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije. U slobodnoj šetnji gradom upoznali smo se s mnogim turističkim znamenitostima koje privlače mnoštvo turista tijekom čitave godine.

Tekst: Vladimir Cesar

Foto: Damjan KorenSlika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika