KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljkom: 7 - 14 sati
Utorkom: 7 - 14 sati
Četvrtkom: 7 - 13 sati
(pauza: 10:30 - 11:00)

Održan 2. skup o interkulturalnom odgoju i obrazovanju Roma

Održan 2. skup o interkulturalnom odgoju i obrazovanju Roma

U OŠ Petrijanec, u srijedu 30. travnja 2014. godine, održan je 2. specijalizirani stručni skup vjeroučitelja Varaždinske biskupije koji rade s vjeroučenicima romske nacionalne manjine. Skup je organiziran uz potporu Katehetskog ureda Varaždinske biskupije i Agencije za odgoj i obrazovanje.

"Čovjek nije nikad imao više znanja o sebi kao danas, a nikad se manje nije poznavao kao danas!"

Martin Heideger


Ovogodišnja tema skupa bila je „Interkulturalni odgoj i obrazovanje kroz prizmu vjerskog odgoja: promicanje dostojanstva ljudske osobe u svjetlu školskog vjeronauka s posebnim osvrtom na romsku nacionalnu manjinu.“

Prisutnim vjeroučiteljima, kojih je bilo 24 iz 17 osnovnih škola s područja Varaždinske biskupije, kao i cijenjenim gostima predavačima prof. dr. sc. Tončiju Matuliću, nacionalnoj ravnateljici za pastoral Roma pri HBK mr. s. Karolini Miljak te gđi. Gordani Barudžija, višoj savjetnici za vjerounauk u školi pri AZOO, mr. sc. Damjanu Korenu,predstojniku te g. Vladimiru Cesaru, tajniku Katehetskog ureda Varaždin, srdačnu dobrodošlicu zaželjele su gđa. Draženka Skupnjak, ravnateljica OŠ Petrijanec, gđica. Kristina Čačić, vjeroučiteljica te u prigodnom programu Veronika Koprek, Patricija Kranjčić, Melita Turščak, Andreja Oršoš, Kristina Oršoš i Magdalena Rihtarić, učenice 6. razreda škole domaćina, koje su se predstavile putem svojih kreativnih književnih i likovnih radova.

U nastavku skupa vjeroučitelji i vjeroučiteljice sudionici poslušali su 4 predavanja i sudjelovali su u kreativnoj radionici. Teme i predavači bili su: Vrednovanje ljudske osobe u njezinoj neponovljivoj i neuklonjivoj jedinstvenosti u svjetlu Božje objave, prof. dr. sc. Tonči Matulić. Legende o Romima, Martina Škrinjar, dipl. uč. Razredne nastave i hrvatskog jezika. Rad odbora HBK-a za pastoral Roma, mr. s. Karolina Miljak. Promoviranje jednakosti u dostojanstvu svih osoba  u svjetlu Božje riječi „Bog nije pristran“ (usp. Dj 10,34), Kristina Čačić, dipl. kateheta.

Skup kao takav simboličan je kao i školski, stručni i katehetski doprinos Dekadi Roma 2005./2015. godina u Republici Hrvatskoj. Dekada Roma odnosno Akcijski plan Desetljeća za uključivanje Roma označava europsku političku inicijativu za poboljšanje života Roma koja obuhvaća četiri područja: obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo i stanovanje. U tom kontekstu Katehetski ured Varaždin već drugu godinu zaredom OŠ Petrijanec donirao je školski pribor i bilježnice za godišnje potrebe djece romske nacionalne manjine.

Pojam ljudskog dostojanstva, o kojem se je promišljalo na skupu (teološka perspektiva), temelj je svih radnji kojima se želi unaprijediti, duhovno i materijalno,  najveća po brojnosti nacionalna manjina u Hrvatskoj. Vjeroučitelji su pozvani biti istinski primjer svjedočenja ljubavi i podrške prema najslabijima u odgojno-obrazovnom sustavu jer svi smo u dostojanstvu pred Bogom Stvoriteljem djeca Božja.

Tekst: Kristina Čačić
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika