KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljkom: 7 - 14 sati
Utorkom: 7 - 14 sati
Četvrtkom: 7 - 13 sati
(pauza: 10:30 - 11:00)

Održan biskupijski stručni skup

Održan biskupijski stručni skup

U Varaždinu je u subotu, 28. rujna 2013. održan biskupijski stručni skup za vjeroučitelje i odgajateljice u vjeri.

Nakon pozdravnih riječi dobrodošlice vlč. Damjana Korena, predstojnika Katehetskog ureda, vjeroučiteljice Ivana Kolarić, Marina Horvat i Silvija Čavlek predmolile su uvodnu molitvu u susret koja je sastavljen iz duhovne oporuke vlč. Miroslava Bulešića, koji je istog prijepodneva u Puli bio proglašen blaženikom.

Predstojnik Koren ukratko je predstavio Godišnji plan Ureda i upoznao vjeroučitelje i odgajateljice u vjeri s bitnim stvarima koje su važne u započetoj školskoj i pedagoškoj godini. Potom je vjeroučitelj Zvonimir Lončar najavio temu ovogodišnjeg natjecanja iz vjeronauka: KATOLIČKA CRKVA I ZNANOST - doprinos i odnosi.

U prvom dijelu je vlč. Ciril svjedočio o svom životu koji je u djetinjstvu i mladosti prožet traženjem Boga. Proživjevši mnogobrojne probleme u obitelji, utjehu i snagu je pronašao u molitvi, posebno u molitvi krunice. Shvatio je kako je nužno oprostiti i moliti za oproštenje, izraziti svoju zahvalnost za dar života i poštovanje prema osobi koja nam želi nauditi. Tako je u traženju mira u svom životu proživio razne traumatične situacije, da bi uz pomoć prijatelja istinski upoznao Krista, Spasitelja. Odlučujući se kojim će stilom života živjeti i što u životu raditi, postaje svećenikom. U tom duhovnom odrastanju shvatio je bit iskrene molitve - osluškivanje što nam Bog govori u našem razgovoru.

U drugom je dijelu skupa posvjedočio o iskustvima koja je proživio i svakodnevno proživljava u susretima s mladima koji imaju probleme s identitetom, u odnosu prema Bogu i ljudima, a najčešće su nastali zbog teških situacija u njihovim obiteljima. Iz nesređenih obitelji proizlaze mnogi problemi koje djeca reflektiraju u svojem ponašanju među vršnjacima. Odgovarajući na brojna pitanja prisutnih vjeroučitelja o stvarnosti mnogobrojnog i raznovrsnog djelovanja zla u svijetu, savjetovao je nužnost povezanosti molitve i razgovora u traženju uzroka takvog ponašanja. Svi moderni stilovi života koji nam se nude kao alternativa kršćanstvu nužno u središte stavljaju čovjeka, za Boga nemaju mjesta. To je očiti znak da se Boga izbacuje i pokazatelj je da je od zloga. Ukoliko u tim nastojanjima nedostaje jedan od darova Duha, o kojima nam jasno govori sveti Pavao, znamo da nije od Boga. Po plodovima ćete ih njihovima prepoznati, često je znao govoriti Isus svojim učenicima. Dakle, treba se pustiti vremenu da plodovi dođu na vidjelo, a to ponekad traje malo duže pa ljudi znaju biti nestrpljivi. Susret je završen polusatnim klanjanjem pred Presvetim.Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika