KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljkom: 7 - 14 sati
Utorkom: 7 - 14 sati
Četvrtkom: 7 - 13 sati
(pauza: 10:30 - 11:00)

Održan stručni skup o odnosu vjere, znanosti i kulture

Održan stručni skup o odnosu vjere, znanosti i kulture

U Varaždinu je 8. lipnja 2013. godine održan biskupijski stručni skup za vjeroučitelje i odgajateljice u vjeri s područja Varaždinske biskupije.

Odnos vjere, znanosti i kulture

Stručni je skup otvorio mr. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog Ureda Varaždinske biskupije. Nakon uvodnog pozdrava i molitve uslijedilo je predavanje čija je središnja tema bila Odnos vjere, znanosti i kulture. Predavačica dr. sc. s Nela Gašpar, profesorica dogmatike na KBF u Zagrebu, teologiji u Rijeci podijelila je temu u dva dijela.
U prvom dijelu predavanja pod nazivom Vjera i suvremeni čovjek danas profesorica je progovorila o tome kako mnogi krštenici Europe danas žive kao da Isus ne postoji te kako se među samim kršćanima šire mnogi oblici agnosticizma i praktičnog ateizma. Takva atmosfera stvara duboku krizu u društvu. Potreban je jedan novi način evangeliziranja onima koji su već kršteni. Citirajući papu Benedikta XVI. profesorica Gašpar govori kako Godina vjere ima za cilj vjernike da dublje shvate temelj svoje vjere, a to je osobni odnos s Bogom! Spominje i Waltera Caspera koji kaže kako u Godini vjere navjestitelji trebaju biti evangelizirani. Suvremenog čovjeka ne zanima ni pojam žrtve ni pojam spasenja, a to je u samoj srži našega navještanja. Današnjeg čovjeka zanima samo kako da ostvari svoje želje, a emotivnost dobiva prednos pred razumom. Kršćani trebaju u središte stavljati nasljedovanje Isusa Krista, njegovo spasenjsko djelovanje. Čovjeka treba otvoriti za transcendentalno da bi mogao ispravno djelovati. Za to je potrebno nanovo krenuti od Isusa Krista. U prvom djelu predavanja profesorica zaključuje kako je danas važno ponovno vidjeti da je Bog prisutan i da nas se tiče, te kako Boga treba priznati kao stvarnost bez koje ništa ne može biti dobro!
Drugi dio predavnja nosi naslov: (Ne)učinkovitost tradicionalnih modela u prenošenju vjere. Na početku drugog djela izlaganja profesorica se dotiče samog Vjerovanja. Da bi nekome vjerovali, moramo ga poznavati. Današnji čovjek misli da može živjeti kao da Boga nema, a ne može. Bog mu je potrebniji od hrane i vode. Bez Njega život gubi smisao. Zbog toga je papa Benedikt XVI. upravo ovu godinu proglasio Godinom vjere jer je shvatio da je to ono što čovjeku treba. Na vrhuncu smo civilizacije, a nikada nismo bili više u strahu za svoju egzistenciju. Dva dana prije svog povlačenja, papa Benedikt XVI. napisao je u knjizi Radost vjere sažetak svoga vjerovanja: „ ...vjerujem da moj život nije slučajan nego je plod Vječnog Razuma i Vječne Ljubavi. Vjerujem da se u Isusu objavilo Božje lice...Vjerujem u Duha koji prosvjetljuje...i u zajednicu koja zajedno korača“. Profesorica napominje kako su tri bitna obilježja u prenošenju vjere:
1. Bog prije svega postaje poznat preko ljudi koji ga poznaju
2. Nakon toga Bog postaje poznat sam po sebi
3. Put spoznaje Boga je darivanje
Naravno, Bog postaje poznat jedino onome koji ga želi upoznati, tako da tu vidimo i svoje granice kao navjestitelji. Sadržaj vjere nitko ne može mijenjati. Danas, na žalost, upadamo u zamku da želimo svoj navještaj učiniti zanimljivim pod svaku cijenu. No, kršćanstvo se mjeri po preobražaju, a ne po zanimljivosti. Model za to kako da osoba kojoj prenosimo vjeru doživi preobražaj je susret Isusa i Samarijanke. Profesorica Gašpar svoje je predavnje završila rečenicom kako je Bog ljubav, a to je jedina stvarnost u kojoj se može naći svaki čovjek.
Uslijedila je kratka rasprava u koju se uključila i viša savjetnica za vjeronauk u školi pri AZOO Gordana Barudžija. Nakon rasprave, predstojnik Katehetskog Ureda izvjestio je nazočne o radu Katehetskog Ureda u protekloj školskoj godini 2012./13. i podsjetio još jednom na obavezu polaženja duhovnih vježbi.
Nakon stanke vjeroučiteljica savjetnica Nataša Roginek iznjela je svoj projekt pod naslovom: Oproštaj osmaša. Kroz taj projekat učenici stječu znanje o potrebi i korisnosti zajedništva i kolegijalnosti, dobrom iskorištenju školskog vremena i kulturnom i civiliziranom ophođenju i oproštaju od osnovnoškolskog obrazovanja. Kroz zajedničke pripreme oko završnog programa učenici osmih razreda razvijaju kompetencije inicijativnosti i poduzetnosti, te razvijaju maštu i kreativnost. Također moraju poraditi na razvijanju i unapređenju kulturne svijesti i izražavanja. Dugoročni cilj takvog projekta je poticati i razvijati samostalnost, samopouzdanje, odgovornost i kreativnost učenika. Vjeroučiteljica Nataša pokazala je niz različitih modela i mogućnosti u pripremi projekta kroz vlastite primjere.
Na stručnom su skupu nagrađeni vjeroučitelji koji su ove godine poslali najviše katehetskih materijala i time obogatili stranicu Ureda www.kuvb.org. Ove su se godine svojim doprinosom posebno istaknule vjeroučiteljice Petricija Herceg, Pavla Mesarić i Martina Horvat. Prigodne nagrade, knjige i kišobrane s logotipom Katehetskog ureda, podijelio je urednik stranice Silvio Benč koji je i predstavio novi plakat Liturgijska godina koji je Ured darovao svim prisutnim vjeroučiteljima.
Predstojnik mr. Koren prisutnim vjeroučiteljima i odgajateljicama u vjeri zahvalio je na svim naporima koje podnose u navještanju i  svjedočenju Božje riječi. Posebnu hvalu izrekao je onima koji su se uključili i založili u pripremanju djece za vjeronaučnu olimpijadu i za natječaj literarnog i  likovnog stvaralaštva "Vjerujem" te čestitao ekipama i pojedincima koji su ostvarili najbolje rezultate. Potaknuo je prisutne na definitivne prijave za duhovne vježbe, na aktivno uključivanje u javnu raspravu o zdravstvenom odgoju te prenio ostale važne obavijesti iz Ureda. Potom je zaključio stručni skup i zaželio da se tijekom ljeta odmore i opet pripreme za novi početak.

Tekst: Silvija Čavlek
Foto: S. Benč, J. Radiković

Predavanja dr.sc.s. Nele Gašpar možete preuzeti niže:Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika