KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljkom: 7 - 14 sati
Utorkom: 7 - 14 sati
Četvrtkom: 7 - 13 sati
(pauza: 10:30 - 11:00)

Održan stručni skup vjeroučitelja i odgajateljica u vjeri

Održan stručni skup vjeroučitelja i odgajateljica u vjeri

U Varaždinu je 14. lipnja 2014. godine održan biskupijski stručni skup za vjeroučitelje i odgajateljice u vjeri s područja Varaždinske biskupije.

BIBLIJA – KNJIGA VJERE, ODGOJA I KULTURE

Stručni je skup otvorio mr. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog Ureda Varaždinske biskupije te pozdravio biskupa Mrzljaka, više savjetnike za vjeronauk u školi gđu. Gordanu Barudžija i g. Dalibora Adžića te prof. dr. sc. Božu Lujića - predavača.

Nakon uvodne molitve biskup Mrzljak je u kontekstu najavljene teme naglasio aktualnost Biblije u svako vrijeme i u svakoj prilici, te citirao novog rektora Zagrebačkog sveučilišta prof. Damira Borasa kako je nužan povratak biblijskim vrijednostima. Zahvaljujući okupljenim vjeroučiteljima i odgajateljicama u vjeri biskup ih je ohrabrio da se ne razočaraju u poslu kad vide djecu i mlade u problemima, jer svi smo u fazi sijanja sjemena, a plodove ćemo možda brati mi ili pak naši nasljednici. U tom ozračju potaknuo je 170 okupljenih sudionika da nađu vremena i za sebe, da zastanu i ojačaju duh te okrijepe tijelo na kvalitetnim duhovnim vježbama. Predstojnik Koren u je kratkim crtama zaokružio proteklu školsku godinu, prisutnima zahvalio na suradnji, čestitao onima koji su tijekom godine ostvarili uspjehe na akademskoj i poslovnoj razini te u privatnom životu. Zahvalio je svima koji su se uključili i založili u pripremanju učenika za vjeronaučnu olimpijadu i za natječaj literarnog i  likovnog stvaralaštva "Svetost" te još jednom čestitao najboljima. Podsjetio je na obvezu obavljanja duhovnih vježbi svake godine te molio da se do kraja susreta prijave ili potvrde svoj dolazak na prijavljeni termin. S tim u vezi u kratkim je crtama prisutne upoznao sa Smjernicama pri podjeljivanju i opozivanju Kanonskih mandata Hrvatske biskupske konferencije.

Središnja tema susreta bila je BIBLIJA – KNJIGA VJERE, ODGOJA I KULTURE. Predavač prof. dr. sc. Božo Lujić, profesor biblijskih znanosti na KBF u Zagrebu.

U prvom predavanju pod nazivom Odgoj i obrazovanje u svjetlu biblijske antropologije, profesor je progovorio  o biblijskom shvaćanju čovjeka i potrebi da taj čovjek gleda ne samo Boga nego i svojega bližnjega koji je u potrebi. Referirao se na Psalam 8 koji govori o veličini i bijedi čovjeka. Osim razuma, koji čovjeka čini sličnim Bogu, čovjeka rese i moralne karakteristike koje ga upućuju na stvaranje odnosa prema Bogu i čovjeku. Na tom putu nužno dolazi križ, koji se sastoji u prihvaćanju sebe samoga, svojeg života, ali i bližnjih koji su različiti od nas. Da bi se čovjek ostvario nužno su potrebne barem dvije osobe u čijem se odnosu dobiva ili gubi smisao života. Spremnost na žrtvu za drugoga daje nam mogućnost da se ostvarimo u drugima, u njihovim uspjesima – to najbolje znaju roditelji, odgajatelji, a i sam Isus je to iskusio na apostolima. U spremnosti susreta s drugima događa se nešto novo, bolje … Primjer nastajanja novog života pokazuje nam kako spajanje različitosti stvara novu jedinku. Različitost se povezuje u novu jedinku, u novu kvalitetu. Bog, postavši čovjekom u Isusu donosi novog čovjeka Duha, novu antropologiju. Čovjek se prema toj relaciji ostvaruje dajući/primajući i primajući/dajući. Stoga je prof. Lujić zaključio predavanje zadaćom da čovjek današnjice treba uvijek biti otvoren za nešto novo, za nove mogućnosti, susrete, događaje i ljude koje susreće.

U drugom predavanju pod nazivom Razumijevanje biblijskih simbola – razumijevanje vlastite kulture i vjere, prof. Lujić prikazao je simbol vode u nekoliko segmenata. Tako je izdvojio i prikazao na biblijskim tekstovima vodu kao Božje stvarateljsko djelo, kao vode potopa, kao vode spasenja, kao vode očišćenja, kao vode susreta, kao vode novoga i konačnog života te vode u Edenu kao novom Jeruzalemu.

Nakon stanke za okrepu viša savjetnica za vjeronauk u školi mr. sc. Gordana Barudžija u razgovoru s prof. Lujićem, prije svega kao teologom, predstavila je dvije njegove knjige: Odjeci iz zavičaja duše i Vjera u Boga uvijek novih mogućnosti. Između ostaloga, govoreći o radosti Evanđelja prof. Lujić zaključio je susret osobnom ispoviješću da je ponosan i radostan kršćanin. Činjenica da je Isus u prispodobi o radnicima u vinogradu koji su dolazili raditi u različitim dijelovima dana, navijestio novu, višu pravednost, koja je spojena s neizmjernom dobrotom, svima daje priliku zadobiti spasenje. Gospodar vinograda jednakom nagradom svima ne zakida prve, ali nagrađuje zadnje. Donosi „revoluciju“ Novog zavjeta objavom zapovijedi ljubavi i poučava nas da je naš bližnji onaj koji treba najviše naše ljubavi i pažnje.

Vjeroučitelj Silvio Benč, stručni suradnik Katehetskog ureda, predstavio je nove plakate – Hrvatska biskupska konferencija (fotografije svih katedrala, karta metropolija, (nad)biskupija) te Marijanska svetišta u Hrvatskoj, koji se mogu u potpunosti koristiti u godištima 6. razreda, a djelomično u gotovo svim godištima.

Tekst: V. Cesar
Foto: S. Benč, J. Radiković

Zbog interesa nekih od vjeroučitelja da bi željeli kupiti knjigu fra Lujića, dogovorili smo s autorom da nam se putem komentara niže prijavite koji biste htjeli tu knjigu pa ćemo ga mi kontaktirati i nabaviti za vas. Radi se o knjizi "Odjeci iz zavičaja duše" - cijena je 40,00 kuna.

Naslovnicu knjige donosimo niže:Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika