KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Tel: 042/314-151
Tel: 042/314-155
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljkom: 7 - 14 sati
Srijedom: 7 - 14 sati
Petkom: 7 - 13 sati
(pauza: 10:30 - 11:00)

Održan stručni skup vjeroučitelja OŠ s romskom populacijom

Održan stručni skup vjeroučitelja OŠ s romskom populacijomKatehetski ured Varaždinske biskupije u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizirali su specijalizirani stručni skup pod nazivom Interkulturalni odgoj i obrazovanje kroz prizmu vjerskog odgoja: vjeroučenik i vjeroučitelj temeljni kreatori razrednog ozračja - pogled iznutra. 

U OŠ Petrijanec, u utorak 28. travnja 2015. godine, održan je 3. specijalizirani stručni skup vjeroučitelja Varaždinske biskupije koji rade s vjeroučenicima romske nacionalne manjine.

Ovogodišnja tema skupa bila je „Interkulturalni odgoj i obrazovanje kroz prizmu vjerskog odgoja: vjeroučenik i vjeroučitelj temeljni kreatori razrednog ozračja – pogled iznutra!“ Prisutnim vjeroučiteljima, kojih je bilo 19 iz 13 različitih škola, Predstojniku i tajniku Katehetskog ureda srdačnu dobrodošlicu zaželjeli su: ravnateljica OŠ Petrijanec Draženka Skupnjak, vjeroučiteljica Kristina Čačić te u prigodnom programu učenici 5. i 6. razreda škole domaćina: Filip Kalanjoš, Draženka Oršoš, Kristina Oršoš, Štefica Oršoš i Simona Oršoš koji su se predstavili pjesmom i plesom iz romske kulturne baštine.
Predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije mr.sc. Damjan Koren u svom pozdravnom govoru istaknuo je kako ovakav skup prisutnima može uvelike pomoći u osnaživanju vjeroučiteljske prakse u radu s vjeroučenicima Romima s obzirom na specifične katehetsko – pastoralne izazove, kako u školi tako i na župi. Vjeroučiteljica Čačić, u ime škole domaćina istaknula je i ove godine kako je skup školski, stručni i katehetski doprinos Dekadi Roma 2005./2015. godina u Republici Hrvatskoj. Dekada Roma odnosno Akcijski plan Desetljeća za uključivanje Roma označava europsku političku inicijativu za poboljšanje života Roma koja obuhvaća četiri područja: obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo i stanovanje. „Veliki je blagoslov što smo se treću godinu zaredom mogli okupiti te izmijeniti profesionalna i osobna iskustva u radu s vjeroučenicima Romima. Kao vjeroučitelji pozvani smo vjeroučenicima Romima, koji su nam povjereni od najranijeg djetinjstva, biti istinski svjedoci kulture života, radosni navjestitelji Evanđelja i „otvorenog srca“ kreatori imidža Crkve koja je mjesto susreta svih članova jednakih u dostojanstvu, a različitih po darovima, pozivu i službama, u ozračju topline, strpljivosti i milosrđa“ – istaknula je vjeroučiteljica Čačić. Nakon uvodnih riječi, vjeroučiteljica Čačić je održala glavno predavanje pod naslovom „Vjeroučenik i vjeroučitelj temeljni kreatori razredne atmosfere – pogled iznutra“ koje je prisutnima poslužilo kao priprava za interaktivnu radionicu u nastavku skupa gdje su prisutni vjeroučitelji mogli iznijeti svoja profesionalna i osobna iskustva u radu s vjeroučenicima Romima.
U radionici se dogodila zanimljiva profesionalna izmjena iskustava gdje su vjeroučitelji iznijeli sljedeće informacije: broj romskih vjeroučenika u pojedinačnoj školi; opis katehetsko-pastoralne prakse; predstavljanje primjera dobre prakse; iznošenje prijedloga za osnaživanje u radu. Također, u završnom dijelu radionice raspravljalo se i mogućim aktivnostima za budućnost poput: uključivanje vjeroučitelja u Odbor biskupije za pastoral Roma; nastavak organizacije ovakvoga skupa; organizacija godišnjeg susreta vjeroučenika Roma s biskupom mons. Josipom Mrzljakom.
Skup je završio u dinamičnom ozračju u kojem je za kraj iznijeta misao pape Franje: „Sve veći broj marginaliziranih osoba izloženih velikim opasnostima, zahtjeva od nas 'zanos solidarnosti' kako bismo im pružili potrebnu materijalnu i duhovnu potporu. Molimo Gospodina za milosrdno i siromašno srce koje poznaje vlastitu bijedu i troši se za druge.“
 

Tekst: Kristina Čačić

Foto: Miroslava Novak

 Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika