KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljkom: 7 - 14 sati
Utorkom: 7 - 14 sati
Četvrtkom: 7 - 13 sati
(pauza: 10:30 - 11:00)

Održana božićna duhovna obnova odgajateljica u vjeri i vjeroučitelja

Održana božićna duhovna obnova odgajateljica u vjeri i vjeroučitelja
VARAŽDIN, 19.12. 2015.
U varaždinskoj je katedrali u subotu, 19. prosinca 2015. održana duhovna obnova za odgajatelje u vjeri i vjeroučitelje s područja
Varaždinske biskupije.
 
 
Kao i svake godine, odgajateljice u vjeri i vjeroučitelji Varaždinske biskupje, imali su duhovnu obnovu kao neposrednu pripravu za proslavu svetkovine Božića. Predstojnik Katehetskog ureda vlč. Damjan Koren uvodno je pozdravio sve prisutne te ih u nekoliko rečenica obavijestio o događajima koji su pred nama od početka drugog polugodišta (Katehetska zimska škola, vjeronaučna olimpijada i prijava za duhovne vježbe).
 
Duhovni nagovor s temom "Vjeroučitelj - prenositelj Radosne vijesti" predvodio je vlč. Ivica Bačani, župnik župe Svetog Martina biskupa u Virju. U razmatranju se vlč. Bačani usredotočio na drugo čitanje 3. nedjelje došašća u kojoj sveti Pavao Filipljane poziva na neprekidnu radost. Naglasio je da trebamo biti svjesni kako nas Bog poziva svaki dan na život u svojoj radosti. Snagu za takav život crpimo u molitvi i slavljenju sakramenata - posebno pomirenja i euharistije. Tako se čuvamo od zlih misli, riječi i djela te lakše osjećamo radost Božje blizine. Uzor takve radosti imamo u Mariji. Nju je anđeo kod navještenja pozdravio pozivom na radost jer ju je Otac nebeski izabrao biti Bogorodicom. Svima u katedrali postavio je pitanje radujemo sli se i mi u Gospodinu poput Marije i Elizabete? Ako je tako, onda tu radost ne možemo zadržati za sebe nego je hitamo podijeliti s drugima. Tako su učenici, kojima smo poslani, dionici te naše radosti - ako im je donesemo u srcu. Održavajmo tu radost svakodnevnim čitanjem Božje riječi, crpimo snagu u čestom slavljenju euharistije, klanjanju pred Presvetim, poručio je vlč. Bačani. Kao oni koji drugima želimo donijeti Boga u njihov život, trebamo se truditi ostati duhovno jaki, možda potražiti svećenika za duhovno vodstvo te tako vršenjem svojih dužnosti doprinjeti radosti Božjeg djeteta. Zajedničkim ispitom savjesti svi su se pripremili za pojedinačno slavlje sakramenta pomirenja.
 
Vrhunac susreta bila je svečana sveta misa koju je predslavio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. U homiliji je biskup prisutnima zahvalio na angažmanu u navještanju vjere - od vrtića do srednje škole, hrabreći ih da ne posustaju zbog poteškoća i pritisaka javnosti na koje nailaze. U razgovoru s ravnateljima škola, s kojima se susretao ovih dana, biskup je prenio njihovo zadovoljstvo radom vjeroučitelja u školama. Zahvalio im je na požrtvovnom radu po kojem vjeronauk čvrsto zauzima mjesto u odgojno-obrazovnom procesu. Svjesni da su ponekad onim najmanjima prvi nositelji vjere jer neki roditelji svoju obvezu odgoja djece u vjeri, koju su preuzeli na njihovom krštenju, olako zanemaruju te odgoj djece prepuštaju odgojnim ustanovama - školi i Crkvi. Podsjetio je vjeroučitelje i odgajateljice u vjeri  kako je povijest spasenja zapisana u Bibliji, po starozavjetnim prorocima  naviješten je dolazak Spasitelja. Za taj događaj pripremamo se u adventu. Činjenica je da je njegovo značenje danas malo zanemareno zapljuskivanjem ponudama potrošačkog mentaliteta. Sve je nekako bučno i raskošno, a znamo da se On rodio u bijedi, siromaštvu, tišini štalice - među životinjama. Bog neprestano dolazi čovjeku, a mi mu trebamo otvoriti svoje srce i ponuditi mu "smještaj". Potaknuo je odgajateljice u vjeri i vjeroučitelje da djeci približe smisao Božića - dolazak Boga na svijet među nas ljude iz ljubavi prema svakom čovjeku. Tako trebamo biti blizu svakom čovjeku. Bog nam po sakramentima daje milost da sve izdržimo i provedemo u djelo, a na to smo posebno pozvani u ovoj godini milosrđ a, koju je papa Franjo proglasio ovog došašća.
Susret je završio u Svećeničkom domu Varaždinske biskupije na zajedničkom ručku i čestitanju.
 
Tekst: V. Cesar
Foto: S. Benč

 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika