KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Tel: 042/314-151
Tel: 042/314-155
Fax: 042/314-169
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Pon - pet: 7 – 15 sati
(pauza - 10:30 - 11:00)

Održana božićna duhovna obnova za vjeroučitelje

Održana božićna duhovna obnova za vjeroučitelje

U varaždinskoj je katedrali u subotu, 21. prosinca održana duhovna obnova uz svetkovinu Božića za vjeroučitelje i odgajateljice u vjeri Varaždinske biskupije.

Na početku susreta predstojnik Katehetskog ureda mr. Damjan Koren pozdravio je 186 prisutnih vjeroučitelja i odgajateljica u vjeri, nabrojio je zajedničke susrete koji su planirani godišnjim planom, a treba ih se treba ostvariti do kraja školske godine. Zahvaljujući svima na odazivu i savjesnom radu u širenju Radosne vijesti najavio je preč. Franju Biškupa, koji je osmislio subotnje prijepodne u razmišljanju o Božiću iz perspektive navjestitelja i svjedoka Božje riječi u suvremenom društvu, pokorničkom bogoslužju te slavljenju sakramenta pomirenja.
U prvom dijelu susreta preč. Biškup pozvao je prisutne na preispitivanje svojeg poslanja i kao uzor svima stavio je primjer svetog Pavla. Činjenica je da smo po poslanju Crkve izabrani i određeni pronositi ime Isusovo povjerenoj djeci i mladima, a preko njih i njihovim roditeljima. No, da bismo im uistinu mogli naviještati živoga Boga rođenog u betlehemskoj štalici, trebamo ostvariti prijateljski odnos s Njim, trebamo govoriti s Bogom, a ne samo o Bogu. Posebno je naglasio socijalnu notu Božića, budući je Isus rođen kao siromah među siromašnima, nezaštićen među nazaštićenima. Znamo da je takav ostao čitav život i kao takav je podnio žrtvu na križu.
Nakon slavljenja sakramenta pomirenja varaždinski biskup mons. Mrzljak predslavio je euharistiju s okupljenim vjeroučiteljima i odgajateljicama u vjeri, kao vrhunac subotnje duhovne obnove. Biskup je, zahvaljujući okupljenim vjeroučiteljima i odgajateljicama u vjeri na nastojanjima i nesebičnom darivanju svojeg vremena i sposobnosti u nastojanjima da povjerenoj djeci i mladima prenesu vjeru, učvrste ih u vjeri te je sačuvaju u svojim srcima, sve ohrabrio jer svjesni smo u kojim vremenima živimo i djelujemo. Svojim radom i nastojanjima nastavljaju starozavjetnu tradiciju hoda i rasta u vjeri na primjeru Izraelaca. Znamo da su ponekad znali iznevjeriti Božju dobrotu, u svojim djelovanjima nisu prepoznali Božju volju. Smjernice za pravi put bile su ima jako dobro poznate, ali htjeli su živjeti bez Boga, sami u svojoj oholosti. Za vjerovjesnike je bitno upoznati Boga jer samo tako ga mogu prenositi drugima koji su im povjereni. Radost koja obuzima srca vjernika koji su spoznali Boga ne može ostati skrivena. Oni hitaju s drugima podijeliti tu radost, kao što je Blažena Djevica Marija pošla rođakinji Elizabeti nakon anđelova navještenja. Činjenica je da današnji čovjek poznaje sadržaje vjere, ali ih ne živi. Upravo svi mi danas okupljeni oko euharistijskog Krista pozvani smo sijati Božju riječ u srcima ljudi, svjesni da nećemo odmah vidjeti plodove svog rada.
Predstojnik Koren na kraju misnog slavlja zahvalio je mons. Mrzljaku na podršci i razumijevanju za rad i doprinos vjeroučitelja u čuvanju i prenošenju vjere te preč. Biškupu na upućenim razmišljanjima i poticajima. Svima je zaželio sretan i blagoslovljen Božić kao i uspješnu 2014. godinu.
Susret je završen zajedničkim objedom u svećeničkom domu u ozračju čestitanja i lijepih želja.

V. Cesar
foto: S. Benč
 Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika