KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljkom: 7 - 14 sati
Utorkom: 7 - 14 sati
Četvrtkom: 7 - 13 sati
(pauza: 10:30 - 11:00)

Održana korizmena duhovna obnova odgajateljica u vjeri i vjeroučitelja

Održana korizmena duhovna obnova odgajateljica u vjeri i vjeroučiteljaVARAŽDIN, 21.03. 2016.

U varaždinskoj je katedrali u ponedjeljak, 21. ožujka 2016. održana duhovna obnova za odgajateljice u vjeri djece predškolske dobi i vjeroučitelje u osnovnim i srednjim školama s područja Varaždinske biskupije.

 
Kao i svake godine, odgajateljice u vjeri i vjeroučitelji Varaždinske biskupije, imali su duhovnu obnovu kao neposrednu pripravu za proslavu svetkovine Uskrsa. Predstojnik Katehetskog ureda vlč. Damjan Koren uvodno je pozdravio sve prisutne te ih u nekoliko rečenica obavijestio o događajima koji su pred nama, a planirani su Godišnjim planom Ureda.

Duhovni nagovor s temom „Uprimo pogled u početnika i dovršitelja vjere, Isusa“ (Heb 12, 2) održao je fra Goran Malenica, franjevac na službi u Varaždinu. Analizirajući freske Ivana Rangera – ISUS U HRAMU NAUČAVA PISMOZNANCE I FARIZEJE i ISUS IZGONI TRGOVCE IZ HRAMA, koje se nalaze u crkvi Marijinog Navještenja u Lepoglavi, fra Goran je poticao prisutne da se zagledaju u Isusa kao dječaka i u Isusa kao odraslog čovjeka. Te freske komuniciraju nam biblijske tekstove o Isusovom životu. Potiču nas da u njemu prepoznamo božansko lice na Taboru, lice patnika i mučenika na Golgoti, da otkrijemo vrijednost tišine, da budemo s Bogom. Trebamo Isusa prepoznati u licima roditelja, učenika, kolega. Sve se u Kristu izmiruje. Božja odlučnost u spašavanju čovjeka prekida nemir, nered i kaos koji je zavladao svijetom. Isus postiže izvornu svetost Hrama. Svi koji su tada bili u Hramu bježali su od njega. On nije ravnodušan spram našeg stila života nego nas usmjerava na pravi put. Isus nam je zapravo zapreka na putu propasti.

Pokorničkim bogoslužjem te zajedničkim ispitom savjesti svi su se pripremili za pojedinačno slavlje sakramenta pomirenja. Vrhunac susreta bila je svečana sveta misa koju je predslavio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s vlč. Korenom, fra Malenicom, vlč. Tihomirom Kosecom, predstojnikom Ureda za pastoral mladih, vlč. Nikolom Tomaševićem, biskupovim tajnikom te Miljenkom Flajsom, trajnim đakonom.

Na kraju euharistije vjeroučiteljica Kristina Čačić izrekla je zajedničku čestitku:
Dragi oče biskupe, povodom nadolazećeg blagdana Uskrsa, u ime svih vjeroučenika, vjeroučiteljica i vjeroučitelja te odgajateljica u vjeri, izražavam Vam srdačne čestitke. Neka sve nas milosrdna ljubav Isusa Krista preobrazi da budemo, u ovoj Svetoj godini milosrđa, još više jedni drugima na dar i radost. Uz prigodne stihove našega pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića koji u pjesmi Golgota ističe:
 
„O, Gospode, oprost čujem,
Što ga Tvoja usna šapće.
I osjećam, što Ti zbori
Od očiju suza vruća,
Da ne može nikad biti
Bez Golgote uskrsnuća!“

 
Poklanjamo Vam sliku koja prikazuje događaje Velikoga petka i Uskrsa, a izradili su je posebnom tehnikom obrade stakla,
vjeroučenici iz Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar Varaždin: Anita Jurgec, Danijel Mesek i Nikolina Hrženjak pod vodstvom vjeroučiteljice Ivane Peček.
Ovom prilikom, također prigodnim slikama i motivima križa, sve najbolje povodom Uskrsa želimo i našem predstojniku vlč. Damjanu Korenu i tajniku Ureda g. Vladimiru Cesaru.
 
 
Tekst: V. Cesar
Foto: S. Benč


 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika