KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljkom: 7 - 14 sati
Utorkom: 7 - 14 sati
Četvrtkom: 7 - 13 sati
(pauza: 10:30 - 11:00)

Održano stručno vijeće vjeroučitelja u srednjim školama

Održano stručno vijeće vjeroučitelja u srednjim školama

Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja srednjih škola Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-Križevačke županije održano je 4.11.2013. godine s početkom u Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi u Varaždinu.

Tema programa stručnog vijeća:
NASTAVNI SADRŽAJI PRILAGOĐENI POTREBAMA UČENIKA

U radu Stručnog vijeća središnje mjesto imala su dva predavanja:

1. Budućnost i moć znanja, Gordan Premuž, dipl. teolog
2. Adolescenti u susretu s postmodernom religioznošću, Ivica Bačani, dipl. teolog

Voditelj ŽSV-a Zvonimir Lončar otvarajući prvo ovogodišnje vijeće predstavio je novu kolegicu Andreju Bahun zaposlenu u novo otvorenim školama u Novom Marofu i Ludbregu. Stručne ispite su uspješno položili kolegica Rosana Jelčić i kolega Alen Lacko.

Budućnost i moć znanja

Kolega Gordan Premuž, dipl. teolog je za svoju temu odabrao naslov Budućnost i moć znanja, prema udžbeniku za četvrte razrede Svjetlom vjere. Motivi koji su ga vodili pri odabiru teme su veliki interes učenika i njegovo osobno zanimanje za temu o kojoj nije bilo govora tijekom studija.
Budućnost čovjeka i razvoj ljudskog društva nezamislivi su bez znanja i stalnog rasta u novim spoznajama. Upoznati smo sa ključnim pojmovima: data (podatak), information (informacija), knowledge (znanje) i wisdom (mudrost). Za cjelovit razvoj osobe potrebna su nam razna znanja i umijeća, ali treba nam i životne mudrosti koja je Božji dar i plod ustrajne molitve.
Sveto pismo nas poučava da izaberemo i stječemo mudrost kako bi znali razborito upravljati svojim životom.

„Steci mudrost, steci razbor,
ne smeći ih s uma i ne odstupi od riječi mojih usta.
Ne ostavljaj je i čuvat će te;
ljubi je i obranit će te.
Početak je mudrosti: steci sebi mudrost
i svim svojim imanjem steci razboritost. „

                                                                           Izr 4, 5-7

Mudrost zahtjeva od pojedinca poniznost i poučljivost, a do nje se dolazi kontemplacijom (oko nas i u nama ). Naglašeno je kako znanje bez mudrosti dovodi do arogancije.


Adolescenti u susretu s postmodernom religioznošću

Kao uvodničar u ovu temu govorio je kolega Krešimir Biršić, koji nas je iz vlastitog vjeroučiteljskog iskustva upozorio na sve veći porast „prakse“ srednjoškolaca na ovom području.
Nakon zaziva Duha Svetoga da budemo otvoreni i spremni čuti sve što nam Isus želi poručiti vlč. Ivica Bačani nam je progovorio o ulasku u ropstvo đavla i o oslobođenju koje daje Isus po svojim slugama svećenicima kojima je dao vlast.
Prikazano nam je realno stanje iz njegove vlastite pastoralne prakse koje nije baš optimistično. Sve više ljudi, posebno mladih se izlaže opasnostima poput horoskopa, sanjarica, gatanja, vračanja, korištenja usluga vidovnjake, zazivanju duhova, sotonizmu i opsjednutosti.
Također je bilo govora o djelovanju Sotone, o tome kako demoni postoje i imaju nadljudsku inteligenciju, snagu, ali oni su ništa prema Božjoj sili i moći. Vlč. Bačani je podsjetio kako su najjače sredstvo protiv Sotone sakramenti. I sami egzorcisti potvrđuju da je dobra ispovijed snažnija od svakog egzorcizma. Uz ispovijed i sv. Pričest, može nam pomoći i prokušani sakramental: blagoslovljena voda. Važno je da molimo, puno molimo. Posebno ja snažna molitva Blaženoj Djevici Mariji koja je neprijatelj zmije, anđelima čuvarima, posebno arkanđelu Mihaelu i dobro je zazivati Krv Kristovu.
Za kraj smo pogledali video isječak o jednom talijanskom svećeniku, egzorcistu.

Z. Lončar

Foto u prilogu: K. VukovićSlika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika