KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljkom: 7 - 14 sati
Utorkom: 7 - 14 sati
Četvrtkom: 7 - 13 sati
(pauza: 10:30 - 11:00)

Predbožićni susret mons. J. Mrzljaka s ravnateljima

Predbožićni susret mons. J. Mrzljaka s ravnateljima

Varaždinski biskup Josip Mrzljak susreo se u srijedu, 12. prosinca s ravnateljicama i ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola, pročelnicima Ureda državne uprave - Službi za društvene djelatnosti, županijskih i gradskih upravnih odjela za obrazovanje s područja Varaždinske biskupije. Tradicionalni predbožićni susret u organizaciji Katehetskog ureda upriličen je u dvorani Pastoralnog centra.

Na početku susreta sve okupljene goste pozdravio je mr. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije istaknuvši kako je povod za ovakvo zajedničko okupljanje svih ravnatelja u središtu Biskupije ovogodišnja obljetnica 15 godina od osnutka Varaždinske biskupije i proglašenje Godine vjere.
Biskup Mrzljak zahvalio je u svojem obraćanju ravnateljima za sve što čine za dobro djece i mladih u svojim školama i izrazio nadu da zajedno možemo mladima pokazati što je dobro i plemenito.
Susretu je kao gost predavač prisustvovao rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić, koji je održao predavanje na temu „Godina vjere“.
Temu je najavio kroz prizmu obilježavanja dviju velikih obljetnica u Crkvi, 50 godina od početka II. Vatikanskog sabora i 20 godina od izdavanja Katekizma Katoličke Crkve, istaknuvši kako je papa Benedikt XVI. u kontekstu tih događaja osjetio potrebu promišljanja koliko uopće u današnjem društvu shvaćamo važnost vjere. Današnje društvo sve više iz svog središta izbacuje Boga, a njegovo mjesto zamjenjuju različiti oblici brzih opuštanja. To pokazuje da u stvarnosti postoji svojevrsni paradoks. S jedne strane imamo krizu vjere, a s druge veliku potrebu za smislom i nutarnjom ravnotežom. 20. stoljeće, koje je bilo proglašeno stoljećem kraja religije, postalo je stoljeće potrage za duhovnim usprkos svom napretku i znanosti. Svoju analizu dr. Tanjić završio je konstatacijom kako društveno potiskivanje i isključivanje religioznog dovodi do toga da ono buja na različitim mjestima na način koji nitko više ne može kontrolirati.
Važno si je zato danas postaviti pitanje uloge društva i u kojoj mjeri ono to prepoznaje, osobito u kontekstu školskog sustava. Važno je ponovno produbiti sliku o Bogu i biti svjestan da kod Krista ništa nije lagano, jer On traži osobni stav, slobodni izbor, postojanost svjedočanstvo … Vjera je dar i rađa se iz susreta s Bogom, nju se ne može proizvesti i iskoristiti u kontekstu današnjeg postupanja. Godina vjere može biti uspješna samo ako raste naša osobna vjera, vjera u Krista koji donosi radikalnu dobrotu zaključio je dr. Tanjić.
Predstojnik Katehetskog ureda mr. Koren zahvalio se je i ovaj put okupljenim ravnateljima za suradnju s Uredom s ciljem poboljšanja kvalitete nastave vjeronauka.
Na kraju susreta voditelji županijskih stručnih vijeća ravnatelja uz prigodne darove zaželjeli su biskupu Mrzljaku najiskrenije želje prigodom Božića, uspješnu 2013. godinu, a druženje je nastavljeno uz zajednički ručak.

Tekst: Zvonimir Lončar
Foto: Silvio BenčSlika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika