KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljkom: 7 - 14 sati
Utorkom: 7 - 14 sati
Četvrtkom: 7 - 13 sati
(pauza: 10:30 - 11:00)

SURADNJA S RODITELJIMA KROZ PRIZMU VJERSKOG ODGOJA

SURADNJA S RODITELJIMA KROZ PRIZMU VJERSKOG ODGOJA

U subotu, 26. travnja 2014. u prostorima DV „Sveti Josip“ Zagreb – PO Koprivnica održano je međužupanijsko stručno vijeće za odgajateljice u vjeri s područja Varaždinske biskupije, u organizaciji Katehetskog ureda, uprave vrtića i župe Svetog Nikole u Koprivnici.

"OBITELJI - POSTANI ONO ŠTO JESI!
OBITELJI - VJERUJ ONO ŠTO JESI!"

                                   Sveti Ivan Pavao II.

U ime domaćina riječima dobrodošlice obratila se Ljiljana s. Gabrijela Puljić, voditeljica vrtića te 34 prisutnih sudionika upoznala s bogatom poviješću djelovanja reda sestara Kćeri Božje ljubavi u Koprivnici i okolici. Predstojnik Katehetskog ureda mr. Damjan Koren prisutnim je odgajateljicama u vjeri prenio pozdrave biskupa Mrzljaka, koji je bio u Dubrovniku na Susretu hrvatske katoličke mladeži, zahvalio im je na njihovom nesebičnom i požrtvovnom radu s najmanjima te pozvao na sabranost za molitvu koju je pripremila s. Gordana Igrec, predavačica.

U prvom je predavanju s. Gordana, analizirajući crkvene dokumente i poslanice (Familiaris consortio, Gravissimum educationis, Direktorij za obiteljski pastoral Crkve u Hrvatskoj, Plan i program rada vjerskog odgoja u javnim predškolskim ustanovama), pokušala posvijestiti važnost obitelji kao zajednice osoba koja služi životu, sudjeluje u razvoju društva te životu i poslanju Crkve. Naglasila je bitnu činjenicu da su roditelji prvi i povlašteni odgojitelji svoje djece i to im nitko nema pravo oduzeti ili umanjiti (nedaj Bože zamijeniti).  Obiteljski odgoj zapravo je preduvjet za daljnji napredak i razvoj djeteta u vrtiću. Razmišljajući dalje dolazimo do činjenice kako je obitelj zapravo po krštenju djeteta pozvana prenositi vjeru, a tu bitnu i nezamjenjivu ulogu imaju roditelji koji vlastitim primjerom svjedoče i govore djeci o Bogu. Tako se stvara odgojna mreža obitelj – Crkva – vrtić!

U drugom predavanju u primjerima dobre prakse iz 13 zagrebačkih vjerskih dječjih vrtića, koji u svojem procesu provođenja vjerskog odgoja obuhvaća oko 1000 djece, s. Gordana ponudila je puno primjera i modela suradnje s roditeljima – obilježavanje važnih blagdana tijekom liturgijske godine u dogovoru s mjesnim župnikom, organiziranje raznih stvaralačkih radionica, roditeljskih sastanaka, zajedničkih izleta, druženja i hodočašća. Kao plod tih nastojanja provodi se već više od 10 godina hodočašće dječjih vrtića grada Zagreba na Mariju Bistricu. Vrijedno je spomenuti radosnu činjenicu da se predanim radom s djecom i odgojem u vjeri često pridonosi  rješavaju i obiteljskih problema. Trebamo biti svjesni da će u vrtić dolaziti roditelji koji su aktivni u župi, koji su tradicionalni vjernici, ali i oni koji imaju određenu dozu indiferentnosti, negativnosti u svojim stavovima. Svakako treba iznaći način što bolje suradnje, kako bi se uskladio odgoj u obitelji s odgojem u vrtiću.

Vrhunac zajedništva dana dogodio se u slavlju svete mise u župnoj crkvi Svetog Nikole.  Riječi pozdrava i ohrabrenja prisutnim je odgajateljicama u vjeri uputio župnik Tomislav Petrić, kratko predstavivši župu kao matičnu župu grada Koprivnice i prigradskih naselja. U propovijedi se mr. Koren u promišljanju u kontekstu uskrsne osmine te nad biblijskim čitanjima dana osvrnuo na činjenicu kako je u rastu u vjeri normalno da dođu trenuci sumnje i propitivanja vjere. No, kad jednom shvatimo i povjerujemo u Krista uskrsloga, trebamo ga dosljedno slijediti u svakodnevnom životu. Apostoli su nam primjer tih borbi u duhu. Propovijed je zaključio poticajima odgajateljicama na brigu za duhovni život svakodnevnom molitvom i životom prema Božjim zakonima te ponudio mogućnost sudjelovanja na duhovnim vježbama u ljetnim terminima u Duhovnom centru Varaždinske biskupije na Veternici.

Susret je zaključen druženjem na zajedničkom ručku u prostorima župnog ureda.

Tekst: Vladimir Cesar
Foto: Damjan KorenSlika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika