KATEHETSKI URED
VARAŽDINSKE BISKUPIJE


Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314-150
Mob: 099/490-7554
E-mail: katehetski@biskupija-varazdinska.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljkom: 7 - 14 sati
Utorkom: 7 - 14 sati
Četvrtkom: 7 - 13 sati
(pauza: 10:30 - 11:00)

VJEROUČITELJI U VUKOVARU I ĐAKOVU

VJEROUČITELJI U VUKOVARU I ĐAKOVUVUKOVAR, 30. 5. 2015.
U subotu, 30. svibnja 2015. godine, na dan Državnosti, kako ga je odredio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, u organizaciji Katehetskog ureda Varaždinske biskupije održano je Međužupanijsko stručno vijeće vjeroučitelja Varaždinske biskupije na temu Odgoj za vrijednosti „Depositum fidei“ –  Đakovačko-osječka nadbiskupija. Mjesto pohoda bio je VUKOVAR - GRAD HEROJ, a u poslijepodnevnim satima 112 vjeroučitelja, koliko ih se odazvalo ovom Stručnom vijeću koje je bilo ponuđeno, provedeno i financirano kao dar Biskupije vjeroučiteljima, posjetilo je i Đakovo.
Svoje hodočašće vjeroučitelji su započeli razgledavanjem stalne postave Mjesta sjećanja-Vukovarska bolnica 1991. godina. U Memorijalnom muzeju Domovinskog rata uređenom u vukovarskoj vojarni, pod stručnim vodstvom detaljno smo upoznati s okolnostima početka i razvoja agresije na području grada Vukovara. Tragedija za tisuće i tisuće Hrvata i Hrvatica tog grada koja je tada započela, očito je da traje još i danas. Zločinci nisu kažnjeni, na stotine žrtava nije pronađeno, neizvjesnost je svakodnevno prisutna u njihovim životima. Da je uistinu tako, posvjedočili su nam branitelji iz Vukovara koji su nas vodili Memorijalnim grobljem žrtava iz Domovinskog rata,
Program predviđen u Vukovaru zaključili smo u franjevačkom samostanu i župnoj crkvi svetog Filipa i Jakova, gdje nam je fra Ivica Jagodić, gvardijan i župnik, prikazao kratki film koji na vrlo emotivan i objektivan način prikazuje ljepotu Vukovara i duhovno bogatstvo Vukovaraca te istinu o tragediji koja ih je pogodila u Domovinskom ratu. Franjevci su i u tim situacijama do kraja ostali uz hrvatski narod, podnosili teškoće i žrtvu sa svojim vjernicima u podrumima za vrijeme napada i bombardiranja, kao i u koncentracijskim logorima u Srbiji, u koje su bili odvedeni nakon pada grada i okupacije srpskih paravojnih snaga i pripadnika JNA.
U Đakovu su nas u nadbiskupskom dvoru ugostili mons. Ivan Ćurić, generalni vikar, dr. sc. Teuta Rezo, predstojnica Katehetskog ureda te gđa. Izidora Popović, koordinatorica za školski vjeronauk. Mons. Ćurić prenio nam je srdačne pozdrave nadbiskupa Hranića te nas ukratko upoznao s bogatom poviješću i doprinosom Đakovačko-osječke nadbiskupije za Slavoniju, Domovinu i čitavu Crkvu. Osobiti naglasak stavljen je na djelo i velike zasluge najpoznatijeg đakovačkog biskupa Josipa Juraja Strossmayera, koji je uzeo biskupsko geslo: Sve za Domovinu! Prosvjetom k slobodi! Ove se godine slavi 200. obljetnica njegovog rođenja i 110. obljetnica njegove smrti, pa smo našim posjetom obilježili i te jubileje.
Pod stručnim vodstvom razgledali smo velebnu đakovačku katedralu svetog Petra, a naše hodočašće završili smo slavljem Euharistije u župnoj crkvi Svih Svetih u Đakovu. U homiliji je vlč. Koren naglasio nužnost korištenja od Boga nam danih talenata za dobro Crkve i Hrvatskog naroda. Potrebno je sve sposobnosti staviti na raspolaganje u odgoju povjerenih nam djece i mladih.
U kasnim večernjim satima vratili smo se svojim domovima u srcima ispunjeni dojmovima svjedočanstava branitelja i posjećenih mjesta sjećanja na žrtvu Vukovaraca u obrani Hrvatske od srpskih agresora.
 
TEKST: Vladimir Cesar
FOTO: Silvio Benč


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika